به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فرهنگ و هنر، مراسم بزرگداشت سالروز شهادت «اسدالله لاجوردی» با حضور «اصحاب کریمی» مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران تهران بزرگ، «امیر حسین سمیعی» معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، «اسدالله بادامچیان» رئیس حزب موتلفه اسلامی، خانواده معزز شهید لاجوردی و «ناصر قاسمی» رئیس باغ موزه قصر امروز (سهشنبه) 31 مرداد در باغ موزه قصر برگزار شد.
بررسی سیره شهید لاجوردی نوعی جهاد تبیین است
«اصحاب کریمی» مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران تهران بزرگ در این مراسم اظهار داشت: شهید لاجوردی از کسانی بود که در مسیر انقلاب تلاش و جانفشانی کرد و در نهایت به مقام شهید و شهادت رسید.
وی با اشاره به نقش شهدا در طول انقلاب اسلامی گفت: در مسیر انقلاب اسلامی و به ثمر رسیدن آن و ۴۲ سال پس از آن مردان مردی آمدند، مبارزه را آغاز کردند و هرجا لازم بود از جان و آبروی خود مایه گذاشتند. چه آنان که زمان ستمشاهی مبارزه کردند و شکنجه دیدند و چه در مبارزه با منافقین، بعد هم در دفاع مقدس و دفاع از حرم و امروز که شهدای امنیت نام گرفتند، همواره پاسدار انقلاب اسلامی بودند.
کریمی گفت: شهید لاجوردی یکی از این مردان بزرگ است که در سالگرد او یادش را گرامی میداریم. خداوند وقتی بخواهد اجر و مزد کسی را بدهد برخی را در این دنیا و برخی را در آن دنیا مزد میدهد. روزی شهادت در خاکریزهای شلمچه و طلاییه بود، روزی به دست منافقین در تهران بود، یک روز در بازار تهران، یک روز در شهرک اکباتان به دست شقیترین آدمها اتفاق افتاد و این راه شهادت تا به امروز بسته نشده است. افرادی که به تازگی در حرم شاهچراغ به شهادت رسیدند، شهادت برایشان نوشته شده بود. در دفاع مقدس قریب به ۲ میلیون رزمنده در جبهه داشتیم اما همه به شهادت نرسیدند.
وی به جایگاه شهید لاجوردی اشاره کرد و افزود: اگر ایشان نبود انقلاب لطمات زیادی میخورد. از این رو باید موشکافانه به نقش او و اینکه در چه مقاطعی به کمک انقلاب آمد پرداخت. همه شهدا در مسیر ولایت و رهبری حرکت کردند که فرمایش رهبری بر زمین نماند. شاید امروز پیمودن راه انقلاب با گفتار و کردار انقلابی تحقق مییابد. شرایط برای شهید لاجوردی به مراتب از امروز سختتر بود، اما خم به ابرو نیاورد و در نهایت توفیق شهادت به دست شقیترین افراد نصیبش شد.
آقازادگی در زندگی شهید لاجوردی ممنوع بود
«زهره سادات لاجوردی» دختر شهید سید اسدالله لاجوردی در سخنانی اظهار داشت: در این سالها کم و بیش از این شهید سخن گفته شده است، اما همچنان شاهد این هستیم با سیاهنمایی و پخش شایعاتی که در فضای مجازی گفته میشود کینهای که نسبتی به ایشان داشتند پایان نیافته است و نسل جوان ما با گذشت ۲۵ سال چهره حقیقی این شهید را نشناخته است که بخش بزرگی از این موضوع به کم کاری ما برمیگردد.
وی افزود: لاجوردی کسی بود که که همه وجود و زندگیش را برای انقلاب گذاشت و حدود یک دهه از عمرش را در زندان ستمشاهی گذراند. یکی از زندانهایی که او در آن بود همین زندان قصر بود. بعد از انقلاب نیز به دلیل شرایط حساسی که وجود داشت مسئولیت دادستانی انقلاب اسلامی را پذیرفت، در شرایطی که گروهک منافقین کودتای شهری و جنگ مسلحانه را آغاز کرده بودند و روزانه در تهران ۳۰ ترور انجام میشد که اغلب مردم بی گناه را نشانه گرفته بود، عهده دار مسئولیت خطیر شد. اگر قاطعیت، درایت، هوشمندی و اخلاص شهید لاجوردی نبود مشخص نیست په بر سر انقلاب میآمد. حتی در اوان جوانی وقتی خاطراتش را میبینیم همواره مراقب خودسازی و نفسش بود، چیزی که امروز برای همه ما نیاز است و متاسفانه مشغلهها ما را اسیر روزمرگی کرده.
لاجوردی تصریح کرد: با وجود اینکه ۱۰ سال در زندان بود و ما بچهها بیشتر او را پشت میلههای زندان دیدیم، اما نقش ویژهای در خانه داشت و از ارتباط گیری با خانواده غافل نبود. مرتب نامه میفرستاد که ما آن را حفظ کردیم. برای هر یک از فرزندان نامه مجزا نوشته میشد حتی اگر آن فرزند به مدرسه نرفته بود و سواد خواندن نداشت. حتما از ما میخواست یک حدیث برایش بنویسیم و با این حدیث به او درس بدهیم. خیلی از اوقات شاید معنای حدیث را کامل درک نمیکردم، اما برای اینکه گفتههایش را اطاعت کنم خودم را مقید میکردم نامهام را با حدیث شروع کنم و در جواب نامه توضیح میداد که چه نکاتی از این حدیث گرفته.
وی ادامه داد: تاکید داشت روش تربیتی به صورت غیرمستقیم باشد. بسیار خستگی ناپذیر بود و خودش را مشغول کاری میکرد تا فرصت و زمان را از دست ندهد. در زندان قصر جلسات تفسیر قرآن را شرکت میکرد. واقعا ولایتمدار بود و بارها امتحانش را در این خصوص پس داد مخصوصا زمانی که در تصدی دادستانی و رئیس زندانها ناملایماتی دید.
دختر شهید لاجوردی گفت: او برای هیچ کس حتی خانواده خودش سفارش یا رانتی را نمیپذیرفت و تبعیضی قائل نمیشد. عدهای نتوانستند این عدالت را تحمل کنند و سعی در کنار گذاشتن او کردند. اما امام فرمود شما بمان و هرجا با مشکلی رو به رو شدید بگویید من گفتم، اما هیچ یک از همکاران یاد ندارند با همه سختیها یک بار از امام خرج کرده باشد.
وی تصریح کرد: شهید لاجوردی واقعا مردمی بود و در سالهای ترور با مردم فاصله نگرفت. کارها را فقط برای رضای خدا انجام میداد. تنها رضای خدا برایش مهم بود. بسیار سریع اللهجه بود و ابدا اهل محافظه کاری نبود. پای حرف حق میایستاد و آن را به زبان میآورد حتی اگر منجر به برکنار کردنش میشد. بسیار شجاع بود و از همان دوران نوجوانی و مبارزه این خصلت را داشت. فردی سالم به زندان رفت و کلکسیونی از بیماریها و عوارض به خانه بازگشت انواع بیماری و مشکلات را داشت، اما هرگز دست از بیان حق برنداشت. همه مبارزینی که قبل انقلاب با او بودند اذعان میکنند کوچکترین حرفی از همرزمانش زیر شکنجهها نزد.
دختر شهید لاجوردی افزود: یکی از ویژگیهای او که کمتر در بین مسئولان میبینیم سفارشش به خود و خانواده بود که از بیت المال چیزی هزینه نکنیم. با وجودی که دادستان انقلاب بود خود را از هرگونه خدماتی برای خود و خانواده محروم میکرد و ما یاد گرفته بودیم که بحث آقازادگی نداریم. سعی می کرد بیشترین خدمت رسانی را داشته باشد و در مقابل خارجی برای دولت نداشت.
زهره لاجوردی ادامه داد: جنایاتی که در دهه ۶۰ صورت گرفت انقدر زیاد و برخی عجیب بود که امروز وقتی با جنایات داعش رو به رو میشویم میبینیم منافقین روی داعش را هم سفید کردند. سه پاسداری که به شهادت رساندند و شکنجه هایی که اعمال شد و پوست بدنشان را سوزاندند کمتر برای مردم بیان شده است. امیدواریم بعد گذشت سالها این جنایات تبیین شود، چرا که هنوز دست از جنایات خود برنداشتند و ما همچنان با پدیده نفوذیها مواجهیم که گوش به فرمان آنها هستند.
شهید لاجوردی یکی از مظلومین این انقلاب است
اسدالله بادامچیان دبیرکل حزب موتلفه اسلامی در سخنانی اظهار داشت: شهید لاجوردی یکی از مظلومین این انقلاب است. شهید رجایی قصد داشت لاجوردی را به عنوان وزیر بازرگانی انتخاب کند؛ اما شهید بهشتی گفتند شما مسئولیت زندانها و دادستانی را بر عهده بگیرید. شهید لاجوردی به مزاح پاسخ داده بود که من این همه در زندانهای شاه بودم باز میخواهید من را به زندان بفرستید»؛ اما شهید بهشتی پاسخ داده بود «ما به تو ایمان داریم و اهل ظلم کردن نیستی. زندان را میشناسی و میدانی رنج زندان چیست. آیا نمیخواهی انجام وظیفه کنی تا زندانی اسلامی داشته باشیم. این تکلیف شرعی است.
هم بند شهید لاجوردی در زندان قصر افزود: آقای لاجوردی به تکلیف شرعی مسئول زندان شد و نمونه اعلای زندان اسلامی را شهید لاجوردی به وجود آورد. زندان را اقامتگاه زندانی میدانست و زندانیها را به نگاه مجرم نمیدید. در داخل زندان به زندانیها محرومیت نمیداد. در زندانهای دهه ۶۰ با مدیریت لاجوردی زندانبانی اسلامی انجام شد. لاجوردی به زنان زندانی گفته بود اگر قرآن را حفظ کنید آزاد میشوید. هر کس وارد زندان میشد باید سواد یاد میگرفت. لاجوردی در حسینیه زندان برای زندانیها جلسه میگذاشت و ساعتها با آنها صحبت میکرد. ساعتها در زندان انفرادی مینشست و با زندانی صحبت میکرد. همین شد که وقتی لاجوردی شهید شد زندانیها برای او گریه کردند و گروه سرود راه انداختند که: الهی بشکند دست منافق.